
‘Jong, maar rijk aan historie’ is de slogan van Hercules. Een – nog steeds – gevoelig onderwerp: de oprichting van PSCK. Kwade tongen beweren dat VVZ leden wierf op ’t Kalf. Maar volgens anderen stak VVZ juist de helpende hand toe bij de oprichting van PSCK. Maar hoe zat het nu echt?
In het jubileumboek ‘75 jaar VVZ’ lezen we hoe het echt zat:
Eerste glop
‘Hoe ook bedoeld voor de r.k. -jeugd van Koog–Zaandijk en ’t Kalf heeft VVZ in die parochies nooit erg veel aantrekkingskracht gehad. Er waren nogal wat leden van de buurtschap ’t Kalf, voor wie het gaan en komen van Zaandam op den duur wat bezwaarlijk begon te worden. Ze wilden een eigen clubje. De Kalvers konden een stuk land huren achter de toenmalige boerderij van Just Oud - vooraan op ’t Kalf - ter hoogte van het eerste glop aan de Zaan. De animo op ’t Kalf was echter groter dan het vermogen van de spelers om zo’n clubje van de grond te tillen.
Kleedlokaaltje
Het VVZ -bestuur stak daarom de helpende hand toe, en zorgde ervoor dat alle Kalvers in één en hetzelfde elftal werden ondergebracht (het 4e) en nam de huur van het veldje achter boerderij Oud over. Daarmee verwierf het zich een extra speelterrein, dat op tweede Kerstdag 1922 in gebruik werd genomen. De Kalvers voetbalden hun thuiswedstrijden dus als ware om de hoek van de deur. Hun elftal beschouwde zich op den duur als een soort onderafdeling van VVZ. Het was het onmiskenbare begin wat later PSCK zou worden. Het bestuur zorgde er intussen voor, dat er op ’t Kalf een kleedlokaaltje kwam.’
De oprichting van PSCK in 1934 ging niet zonder slag of stoot. VVZ had weliswaar de helpende hand toegestoken, maar dat deden ze niet gratis. Dus toen PSCK echt opgericht werd, eisten de Zaandammers compensatie. Hoe dat afliep staat in het jubileumboek ‘PSCK ten strijde’.
Kink in de kabel
‘Op een mooie zondag in 1934 verrichtte Pastoor Bonfrer de officiële inzegeningplechtigheid en de aftrap. Daarna won PSCK de openingswedstrijd tegen DEM 3 met 7–2. Daarop ontstond een vervelende kink in de kabel: PSCK mocht nog niet direct in competitieverband spelen.
De Diocesane Haarlemsche Voetbal Bond (DHVB), het overkoepelende orgaan van de katholieke voetbalverenigingen in het bisdom Haarlem, wilde PSCK pas tot de competitie toelaten als deze had voldaan aan haar financiële verplichtingen jegens VVZ, welke overigens fel werden bestreden.
Aandelen overnemen
Wat was het geval: in 1922 was er aan ‘t Kalf al korte tijd een clubje geweest dat voetbalde. Deze jongens bleven hier echter niet en zijn naar VVZ vertrokken. Door VVZ waren destijds ook aandelen uitgegeven en de DHVB schaarde zich achter het bestuur van VVZ dat PSCK een deel van die aandelen moest overnemen, en dividend moest uitkeren.
Stevige discussie
Dat accepteerden de Kalvers niet: op een ter bespreking van deze kwestie in de pastorie uitgeschreven vergadering werd hierover stevig van gedachten gewisseld met als resultaat dat de mede aanwezige heer Van den Broek - jeugdcompetitieleider - toezegde dat hij ervoor zou zorgen dat onze adspiranten een week later zouden kunnen voetballen. Toen was het pleit goeddeels beslecht en kon PSCK in november 1934 eindelijk in de competitie spelen.’