Spelregels en (ass.)scheidsrechter
Spelregels en uitvoering
Voor het kunnen spelen van het spel gelden de regels die worden gehandhaafd door de scheidsrechter en zijn assistenten. Op deze pagina lees je meer over de spelregels, over hoe deze worden toegepast en door wie.
- Spelregels veldvoetbal
- Scheidsrechter zijn
- Assistent-scheidsrechter zijn
- Scheidsrechter worden
- Rechtsbijstand voor (ass.) scheidsrechter
- Boetes
- Beleid Hercules
“Voetbal is emotie” en een “de vereniging is een afspiegeling van de samenleving”. Allemaal waar, maar wij vinden het belangrijk dat je ook eens nadenkt over wat je eigen gedrag voor je jezelf, je team en je vereniging kan betekenen. Binnen sc Hercules Zaandam willen we heel graag sportieve ontspanning bieden aan leden die ook (sportieve)normen en waarden hoog in het vaandel dragen. De handhaving van dit soort regels laten we niet alleen aan een scheidsrechter over. Want die handhaven we als vereniging met zijn allen! Want wij doen aan SPORT.
Spelregels veldvoetbal
Vereenvoudiging strafcodes voor gele en rode kaarten
Vrijdag, 15 augustus 2014 15:32
Tuchtzaken amateurvoetbal kent per seizoen 2014/’15 nog maar acht strafcodes. Welke dit zijn?
De KNVB maakt deze codes extra duidelijk via video’s en illustraties die de verenigingen en scheidsrechters zelf kunnen downloaden en/of printen.
Tot dusver konden scheidsrechters bij het invullen van het wedstrijdformulier kiezen uit 46 strafcodes; twintig voor gele kaarten, 26 voor rode kaarten.
Vanaf 2014/’15 worden alle gele kaarten ondergebracht in één strafcode, voor de directe rode kaarten bestaan zes codes en daarnaast is er de code ‘Overige overtredingen begaan door teamofficials’.
Dit maakt een totaal van (nu nog maar) acht.
De acht strafcodes op een rij
- Strafcode 1: Gele kaart
- Strafcode 2: Onreglementair voorkomen van een doelpunt of ontnemen van een duidelijke scoringskans
- Strafcode 3: Ernstig gemeen spel (tijdens een duel om de bal)
- Strafcode 4: Gewelddadige handeling (buiten een duel om de bal)
- Strafcode 5: Beledigen
- Strafcode 6: Bedreigen
- Strafcode 7: Spuwen
- Strafcode 8: Overige overtredingen begaan door teamofficials
Buitenspel
Zonder twijfel de meest besproken regel is de buitenspelregel. Iedereen in en om het veld heeft er wel een mening over en zeker nadat de herhaling – met tussendoor nog wat bevroren beelden – al dan niet de juistheid van een beslissing aantoont. Onze zuiderburen hebben er een zeer helder filmpje over gemaakt. Nu alleen nog even in de praktijk brengen.
Simpel toch?
Wat is buitenspel? – Explania
Scheidsrechter zijn
BESLISSINGEN VAN DE SCHEIDSRECHTER
De scheidsrechter is er om beslissingen te nemen. Hoewel hij misschien niet altijd gelijk heeft, volg je als speler deze beslissingen op. De beslissingen van de scheidsrechter zijn bindend. Zolang het spel nog niet is hervat, mag de scheidsrechter terugkomen op zijn beslissing.
HET STAKEN VAN EEN WEDSTRIJD
De scheidsrechter kan besluiten om een wedstrijd stop te zetten. Dit noemen we ‘staken’. Redenen om de wedstrijd te staken zijn bijvoorbeeld:
- weersomstandigheden of duisternis;
- één of beide teams beschikken niet meer over ten minste zeven spelers;
- onregelmatigheden op het veld;
- overlast van het publiek;
- een terrein dat onbespeelbaar wordt;
- het uitvallen van de lichtinstallatie.
DE VOORDEELREGEL
De scheidsrechter mag bij elke overtreding de ‘voordeelregel’ toepassen. Bij de voordeelregel laat de scheidsrechter het spel doorspelen op het moment dat er een overtreding is gemaakt tegen het team dat de bal heeft. Zo houdt dit team balbezit en gaat het spel door. De speler die de overtreding maakte, kan achteraf een waarschuwing krijgen. De scheidsrechter doet dat als het spel stilligt.

Assistent-scheidsrechter zijn
De assistent-scheidsrechters helpen de scheidsrechter zodat de wedstrijd volgens de spelregels verloopt. De assistent-scheidsrechters adviseren de scheidsrechter. Bij elke wedstrijd zijn er twee assistent-scheidsrechters. Alleen bij wedstrijden tussen F- en E-teams zijn geen assistent-scheidsrechters verplicht, omdat daar de buitenspelregel niet van toepassing is.
De belangrijkste taak van de assistent-scheidsrechter is om aan te geven:
- wanneer de bal buiten het speelveld is;
- welk team recht heeft op een doelschop, hoekschop en inworp;
- wanneer er sprake is van strafbaar buitenspel;
- wanneer een team een wisselspeler wil inzetten;
- wanneer hij onbehoorlijk gedrag ziet op het moment dat de scheidsrechter dit niet kan zien;
- wanneer hij overtredingen ziet die de scheidsrechter niet kan zien;
- of de keeper bij strafschoppen op de doellijn blijft staan voordat de bal is getrapt;
- of de bal bij strafschoppen over de doellijn is gegaan.

Scheidsrechter worden
Binnen sc Hercules Zaandam is een enthousiast team van scheidsrechters actief. Zij stellen onze voetballers wekelijks in staat om te kunnen spelen.
Wil je ook verenigingsscheidsrechter worden dan kun je kiezen:
- Keuze 1 – Verenigingsscheidsrechter met lidmaatschap van Hercules
- Keuze 2 – Verenigingsscheidsrechter zonder lidmaatschap van Hercules
Keuze 1 – Verenigingsscheidsrechter met lidmaatschap van Hercules
Je krijgt als verenigingsscheidsrechter met lidmaatschap een aangepast contributietarief van 50% van het "Meewerkerstarief". Dit is het tarief dat de vereniging afdraagt aan de KNVB. Hierdoor kun je als scheidsrechter gebruik maken van alle faciliteiten en ondersteuning die de bond als verenigingsscheidsrechter aanbiedt, en je bent ‘gewoon’ lid van Hercules.
Uiteraard heb je als lid:
- toegang en gebruik van Hercules faciliteiten
- toegang tot de algemene ledenvergaderingen
- stemrecht bij besluiten algemene ledenvergaderingen
- tweewekelijks een clubblad
- volledige vergoeding (inclusief reiskosten) voor scheidsrechter cursussen.
- scheidsrechterskleding, inclusief toebehoren (in bruikleen)
Keuze 2 – Verenigingsscheidsrechter zonder lidmaatschap van Hercules
Je fluit wedstrijden voor Hercules als vrijwilliger. Maar omdat wij het belangrijk vinden om je als scheidsrechter wel als KNVB-lid aan te melden, betaalt de vereniging voor jou deze kosten. Hierdoor ben je als vrijwillig verenigingsscheidsrechter verzekerd van ondersteuning en de faciliteiten die de bond al dan niet via Hercules kan bieden.
Uiteraard heb je als vrijwilliger:
- toegang en gebruik van Hercules faciliteiten
- scheidsrechterskleding, inclusief toebehoren (in bruikleen)
Maar als vrijwilliger
- heb je geen toegang tot de algemene ledenvergaderingen
- heb je geen stemrecht bij besluiten algemene ledenvergaderingen
- ontvang je clubblad
Voor wat het aanbieden van cursussen ed. betreft zullen wij deze aanbieden waarbij de vereniging de kosten voorschiet en deze in een vooraf bepaalde periode afschrijft. Dit betekent dat wij bij onverhoopt tussentijds staken van je activiteiten als scheidsrechter, het recht hebben om het nog niet afgeschreven deel terug te vorderen.
Graag willen wij hierbij aangeven dat het bestuur beseft dat de scheidsrechter een onmisbare schakel is in onze sportbeoefening en dat we bijzonder gelukkig zijn met het scheidsrechterscorps. Tevens willen wij benadrukken dat onze waardering niet afhankelijk is van de lidmaatschapskeuze die wordt gemaakt.
Alle benodigde informatie zie je terug op het formulier dat voor aanmelding kan worden gebruikt.
Aanmeldingsformulier Verenigingsscheidsrechter
Wij vertrouwen erop je hiermee alle informatie te hebben gegeven om een keuze te maken. Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet om deze te stellen.
Meer informatie kun je krijgen bij scheidsrechterscoördinator Henk Kramer h.kramer3@chello.nl
Speel hier de ARAG Voetbal IQ Quiz. Speciaal voor de jeugd: voetbalspelregeltest.nl
Rechtsbijstand voor (ass.) scheidsrechter
Wekelijks worden er ruim 30.000 voetbalwedstrijden gespeeld waar spelers, trainers, maar ook (assistent-)scheidsrechters veel plezier aan beleven.
Het overgrote deel van deze wedstrijden verloopt probleemloos. Maar helaas zijn er ook wedstrijden die – zowel op professioneel niveau als bij de amateurs – nogal eens verpest worden door agressie. Meestal tussen de voetballers onderling, maar soms keert zich het geweld ook tegen de scheidsrechter. Dan lezen we in de kranten koppen als: “Molestatie scheidsrechter bij zaterdagamateurs”, “KNVB-arbiter bedreigd.” Of “Scheidsrechter mishandeld in veldslag.”
De KNVB en ARAG gaan samen de strijd aan tegen geweld op het veld en werken samen aan optimale voorlichting van getroffen arbiters. Op deze pagina’s geven we wedstrijdleiders binnen en buiten de KNVB praktische tips en achtergrondinformatie over alle facetten van het geweld tegen scheidsrechters. Deze informatie is speciaal geschreven voor voetbalscheidsrechters, maar ook arbiters, coaches en begeleiders uit andere takken van sport kunnen er hun voordeel mee doen.
Meer weten over wanneer ARAG je als scheidsrechter zal bijstaan? Lees dan verder…
Boetes
Als je regels overtreedt, dan volgt er een straf/sanctie. Meestal blijft het bij een fluitsignaal van de scheidsrechter. Maar als je een ernstige overtreding begaat, kan je tegen een gele of zelfs rode kaart oplopen.
Ga je regelmatig in de fout, of is er sprake van een zeer ernstige overtreding, dan krijgt je te maken met de tuchtrechtspraak van de KNVB.
Sancties die de KNVB oplegt zijn onder meer uitsluiting voor één of meerdere wedstrijden, een geldboete of een schorsing. Dit kan voorwaardelijk en/of onvoorwaardelijk zijn.
Maar hoe gaat dat eigenlijk in de praktijk? En kun je in beroep als je het niet eens bent met de uitspraak?
Raadpleeg dan de Handleiding tuchtzaken amateurvoetbal. Hierin staan ook alle overtredingen benoemd met de bijbehorende straffen/boetes.
Gele en Rode kaart
Alle boetes (de KNVB spreekt van “administratiekosten”) worden rechtstreeks bij de penningmeester van Hercules in rekening gebracht. Het secretariaat heeft de taak om periodiek de boete door te belasten bij de leden. Hiervoor verhoogt de vereniging de boete met EUR 2,- per registratie.
Overzicht administratiekosten |
Categorie Junioren
|
Categorie Senioren
|
Administratiekosten per registratie, excl. adm. kosten opslag vereniging van EUR 2,-
|
Bij de eerste, tweede en derde registratie (gele kaart) |
€ 6,70
|
€ 14,60
|
Vanaf de vierde registratie (gele kaart) |
€ 13,10
|
€ 22,90
|
Bij alle directe straffen (rode kaart) en bij twee registraties in een wedstrijd (twee gele kaarten) |
€ 13,10
|
€ 22,90
|
Administratief verzuim
Denk bij een administratief verzuim aan het niet, of niet tijdig, insturen van administratieve zaken naar de KNVB. Voorbeeld hiervan is het niet tijdig insturen van een wedstrijdformulier (Boete EUR 8,30; bij herhaling EUR 55,30).
Wangedrag
Dit soort overtredingen worden in categorieën ondergebracht:
- Individueel/collectief wangedrag ten opzichte van scheidsrechters, assistent-scheidsrechters en KNVB officials (protesteren, beledigen, bedreigen, fysiek gewelddadig handelen, mishandelen);
- Individueel/collectief ten opzichte van anderen dan scheidsrechters, assistent-scheidsrechters en KNVB officials wangedrag (protesteren, beledigen, bedreigen, fysiek gewelddadig handelen, mishandelen);
- Overige zoals het onjuist omgaan met de spelerspas, niet op komen dagen, onbevoegd zijn tot uitoefenen van de functie, of het onbevoegd spelen etc.
Vb: geen lid KNVB, maar wel valse naam op het wedstrijdformulier: boete EUR 350,-, aftrek 5 winstpunten, 4 wedstrijden functie-ontzegging voor aanvoerder e/o trainer en tenslotte verliest het elftal met 3-0! |
Straffen voor wangedrag variëren van boetes: minimaal EUR 25,- en max. EUR 1000,-, minpunten op competitiestand of uit de competitie nemen van een heel team (al dan niet voorwaardelijk).
Beleid Hercules
Wat kan de vereniging doen om de schade te beperken, vooraf, tijdens en achteraf:
1. Een actief preventief beleid binnen de vereniging voeren;
2. Actief optreden tijdens en direct na incidenten als gevolg van collectief wangedrag;
3. Na incidenten als gevolg van collectief wangedrag direct handelen richting tuchtorganen van de KNVB.