Wat voor de één een grapje is, kan voor de ander verschrikkelijk zijn of worden. In de meeste gevallen geef je aan dat het genoeg is en stopt het vanzelf. Maar wat als het ongewenste gedrag gewoon doorgaat?
Is dat wat er gebeurt ongewenst of wordt dit regelmatig zo ervaren? Dan kan dit reden zijn om het er niet bij te laten zitten. Maar wat moet er dan gebeuren?
Leden en vrijwilligers kunnen signalen oppikken waaruit mogelijk zou kunnen blijken dat de gezondheid, welzijn of de veiligheid van een ander lid in gevaar is. Denk bijvoorbeeld aan opmerkingen van leden, of fysieke tekenen die wijzen op mishandeling, verwaarlozing of bedreiging in andere situaties dan die binnen de vereniging (thuis, school, werk).
Maar wanneer kom je in actie en met wie kun je dit bespreken?
Gelukkig hebben we binnen Hercules vertrouwenspersonen die beschikbaar zijn voor het geval dat er echt wat moet gebeuren en je hierover met iemand moet praten die je onvoorwaardelijk kunt vertrouwen.
Onze vertrouwenspersonen werken volgens een reglement dat speciaal is opgesteld om duidelijk vast te leggen wat hun taak is en wat we van elkaar mogen verwachten.
Het bestuur is heel blij met onze twee vertrouwenspersonen Addie en Dick. En uiteraard vertrouwen wij erop dat Addie en Dick het niet (te) druk krijgen!
 |
Ik ben Addie Willems, huisarts in Amsterdam Noord. Ik voetbal niet zelf maar mijn man en 2 zonen voetballen wel. Alsje me nodig hebt ben ik bereikbaar op het emailadres vertrouwenspersoon-addie@hercules-zaandam.nl. |
 |
Ik ben Dick Emmer, gemeentesecretaris van de gemeente Hilversum. Ik speel bij de zondag veteranen 1, ben getrouwd en vader van drie kinderen. Heb je mij nodig, dan ben ik bereikbaar via vertrouwenspersoon-dick@hercules-zaandam.nl of via 06-43554092. |
In Veilige Handen
Het project In Veilige Handen is door Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en Movisie, het landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein, gezamenlijk gerealiseerd. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunden deze totstandkoming.
Vrijwilligersverenigingen actief op het gebied van sport, scouting, cultuur en kinder- en jongerenwerk, zijn onderling verbonden in een project met de naam In Veilige Handen.
In Veilige Handen neemt de verantwoordelijkheid en werkt samen aan een veilig verenigingsklimaat, in het algemeen en tegenover seksueel grensoverschrijdend gedrag in het bijzonder.
In Veilige Handen beseft dat het een problematiek betreft waarvoor we de ogen niet mogen sluiten. Het is een eis die de maatschappij aan ons stelt. In Veilige Handen is bereid vrijwillig verplichtingen aan te gaan. Zij onderstrepen daarmee het belang van een veilig verenigingsleven in de Zaanstreek, nu en in de toekomst.
Zij hebben zich verbonden aan een aantal criteria voor een veilig verenigingsklimaat:
- Voor iedere vrijwilliger bij ons wordt een VOG aangevraagd;
- Wees zorgvuldig bij het aannemen van vrijwilligers
- Er zijn heldere regels over de omgang tussen leiding en deelnemers, vastgelegd in een gedragscode;
- Er is een vertrouwenscontactpersoon aangesteld;
- Besteed regelmatig, minstens jaarlijks, aandacht aan het onderwerp met alle geledingen binnen de club, ( leden, elftalleiders, vertrouwenspersoon, ouders).
Onze vereniging onderschrijft deze criteria in beginsel. Bij onze vereniging geldt:
- voor wat de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) geldt het volgende:
- Elke persoon die binnen de vereniging wordt uitgenodigd voor de functie van Jeugdtrainer, Jeugdcoach, Begeleider van een jeugdteam of Verzorger van een jeugdteam, kan uitsluitend worden aangesteld als uit de voor deze persoon afgegeven VOG blijkt dat hiertegen geen bezwaren zijn.
- Het bestuur is gerechtigd om een andere persoon dan aangeduid onder 1. te verzoeken om een VOG aan te vragen als het bestuur in een bestuursvergadering daartoe besluit.
- Als een VOG niet wordt afgegeven, wordt een persoon niet (langer) toegestaan om een functie binnen de vereniging te bekleden.
- Een VOG wordt door of namens deze persoon aangevraagd bij de gemeente Zaanstad.
- De persoon is gerechtigd om de leges voor de aanvraag in rekening te brengen bij de vereniging, mits de persoon de VOG inlevert bij de vereniging.
- De vereniging legt de VOG vast in de ledenadministratie.
- Het bestuur kan een persoon verzoeken om een VOG zodra 5 kalenderjaren zijn verstreken na de datum van vorige afgifte.
- een specifieke gedragscode moet nog worden opgesteld, maar het verenigingsreglement en onze kernwaarden S P O R T vormen het uitganspunt.
- we hebben twee vertrouwenspersonen
- we hebben nog geen periodiek geplande momenten waarop aandacht aan dit onderwerp wordt besteed.